Conform Science Alert, acesta este primul caz în care inhalarea vaporilor de lichid aromaţi a dus la această condiţie. Doctorii au precizat că insuficienţa respiratorie a fost cauzată de o reacţie alergică la chimicalele din vaporii pe care îi inhala.
Vapingul şi ţigările electronice au fost propuse ca o alternativă mai sănătoasă la fumatul tradiţional, dar cazurile şi studiile din ultimii ani nu confirmă acest lucru. Mai mult, cercetătorii nu se pot pronunţa în ceea ce priveşte efectele pe termen lung, întrucât vapingul este relativ nou.
Totuşi, cazuri de pneumonie şi diverse reacţii alergice la substanţele inhalate au fost descrise în literatură, deşi sunt rare.
Adolescenta în cauză a mers la spital după ce a început să tuşească, să aibă dificultăţi de respiraţie şi dureri la plămâni. Fata avea astm şi alergie la nucile braziliene, dar simptomele nu prezentau acţiunea acestor condiţii.
Starea ei s-a agravat atât de rău încât tuburile au trebuit introduse în plămâni prin piept pentru a drena fluidul care se acumula. După ce s-a exclus posibilitatea unei infecţii, adolescentei i s-a administrat un steroid care să inhibe sistemul imunitar în cazul unei reacţii alergice severe.
Acum, pacienta este mult mai bine şi la cinci zile după ce a ajuns la spital a putut respira singură şi a fost externată.
Deşi este un caz izolat, specialiştii avertizează cu privire la pericolele ţigărilor electronice. De asemenea, alte studii au arătat că există şi alte motive de îngrijorare, precum natura substanţelor utilizate pentru arome care poate fi periculoasă pentru sistemul imunitar. Alt studiu a arătat că metalele grele (link aici) ajung în vaporii inhalaţi. Mai mult, există cazuri în care aceste dispozitive pot exploda, aşa cum a existat un caz recent (descris aici).
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ţigara electronică poate fi de 15 ori mai toxică decât ţigările clasice
Ce se întâmplă în organism când fumezi ţigară electronică
Ţigarete electronice vs ţigări obişnuite:ce arată rezultatele unui studiu recent?